Ο Ήλιος του Ελληνισμού και της Ορθής Δόξας

Le KLIK

Εδώ και χρόνια είχα μια απορία, από εκείνες που κάποια στιγμή περνούν από το μυαλό σου, αλλά μετά τις ξεχνάς και έτσι δεν αναζητάς την απάντηση και επομένως δεν την βρίσκεις. Η απορία μου ήταν γιατί η Ελλάδα ονομάζεται διεθνώς Greece και οι κάτοικοί της Greeks, ενώ εμείς αποκαλούμε τους εαυτούς μας ΄Ελληνες και την πατρίδα μας Ελλάδα.

Από τις πρώτες κιόλας αράδες του βιβλίου του Γιάννη Χριστοδουλάκη, η απορία μου λύθηκε. Πριν από 4.000 χρόνια μια φυλετική ομάδα εγκατεστημένη στην Ήπειρο, με το όνομα Σελλοί ή Ελλοί, από όπου και τελικά κατέληξαν στο Έλληνες, αποκαλούσε τους σεβάσμιους ιερείς του μαντείου της Δωδώνης, Γηραιούς- Γραικούς, όπως και τους κατοίκους της περιοχής γύρω από τη Δωδώνη. Οι κάτοικοι αυτοί της Ηπείρου στα επόμενα χρόνια σιγά σιγά κατέβηκαν νοτιότερα στην Ελλάδα και μερικοί εγκαταστάθηκαν στην νότια Ιταλία και τη Σικελία. Στους ναούς που έστηναν, όπου κι αν μετοικούσαν, οι ιερείς ονομάζονταν κι αυτοί Γηραιοί ή Γραικοί. Και μ’ αυτό τον τρόπο η Δύση γνώρισε τους ΄Ελληνες.

Ωστόσο παραμένει η απορία μου το γιατί καθιερωθήκαμε με αυτή την ονομασία. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Το βιβλίο του Γιάννη Χριστοδουλάκη με τον κάπως μεγάλο και λίγο αποτρεπτικό τίτλο, είναι μάλλον η πιο ενδιαφέρουσα πραγματεία που έχω διαβάσει για την πορεία του Ελληνισμού, τόσο γεμάτη με χρήσιμη και δύσκολο να βρεις πληροφορία, η οποία είναι και τόσο συμπυκνωμένη, που μάλλον θα χρειαστεί να το διαβάσω δυο ή τρεις φορές ακόμη, για να μπορέσω να την αφομοιώσω. Αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι πως η πραγματεία του Γιάννη Χριστοδουλάκη, σκάβει βαθιά πίσω από την πληροφορία, για να ανακαλύψει και να αποκαλύψει στον αναγνώστη την άποψη του συγγραφέα, για την ουσία του Ελληνισμού, για τα συστατικά εκείνα που δια μόρφωσαν την μοναδικότητα της ελληνικής άποψης, για την «ιδέα» και τη σύγκρισή της με τον κάθε είδους «υλισμό». Το βιβλίο του Γιάννη Χριστοδουλάκη δεν είναι για τους αναγνώστες του “Hello” , αλλά ούτε και του “OK”. Είναι για αναγνώστες με μυαλό, που έχουν συγχρόνως και την κακή συνήθεια να το χρησιμοποιούν.

Ο Γιάννη Χριστοδουλάκης που κατάγεται από την Κρήτη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943 και έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στο Παρίσι, όπου σπούδασε στη Σορβόνη Ελληνικά και Λατινικά Γράμματα (Lettres clasiques) και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου Γαλλικά Γράμματα (Lettres modernes), ενώ στην Αθήνα που ζει από το 1971 δίδαξε την Ελληνική και στη συνέχεια τη Γαλλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Λεόντειο Λύκειο. Ο Γιάννη Χριστοδουλάκης έχει ήδη δημοσιεύσει ένα δοκίμιο για τον Δυτικό Ουμανισμός με τίτλο «Ο Ανθρωπισμός (Humanismus) και το μορφωτικό πρόβλημα στη Δύση» και μια σπουδή στη σύγχρονη Γαλλική Λογοτεχνία με τίτλο «Νέο Μυθιστόρημα και Νέος Ρεαλισμός». Το βιβλίο του με τίτλο «Εμείς οι ΄Ελληνες και οι Άλλοι» είναι το πρώτο του κείμενο έξω από το χώρο των καθαρά επιστημονικών του ενδιαφερόντων και αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας του με θέμα την ιδιαιτερότητα του ελληνικού πολιτισμού και την ιστορική διαδρομή του. Το βιβλίο του με τίτλο «Ο Ήλιος του Ελληνισμού και της Ορθής Δόξας» είναι το δεύτερο μέρος αυτής της τριλογίας, ενώ αυτόν τον καιρό ετοιμάζει το τρίτο μέρος.

Για να καταλάβετε όμως καλύτερα και τον τρόπο της σκέψης αλλά και το ύφος του Γιάννη Χριστοδουλάκη, σας παραθέτουμε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου, ώστε να ξέρετε καλύτερα τι σας περιμένει.

VIII O Ελληνισμός στη νεα εποχή.doc

VIII O Ελληνισμός στη νεα εποχή.pdf

To άρθρο ανήκει στην κατηγορία Society | Thesis και έχει tags: Books | Γιάννης Χριστοδουλάκης | 'Ελληνες | Greeks | Γηραιοί | Γραικοί

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης

CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να καταλάβουμε αν είστε άνθρωπος ή spam

Except where other wise noted, content on this site is licensed under Creative Commons Attribution Noncommercial-Share Alike 3.0 Greece