03 Ιουνίου 2022

Ένα μοναχικό «φυλάκιο» στα δάση του Mount Veeder, στην Καλιφόρνια

Ένα οικογενειακό καταφύγιο σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier Jorgensen, που αντανακλά την αγάπη των ιδιοκτητών του για τη φύση.
Ένα οικογενειακό καταφύγιο σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier Jorgensen, που αντανακλά την αγάπη των ιδιοκτητών του για τη φύση.

Σαν ένα φυλάκιο στην άκρη του δάσους, αόρατο και καμουφλαρισμένο μέσα στη φύση, το “Mount Veeder Οutpost” όπως ονομάζεται, σχεδιάστηκε για να αντανακλά τη σχέση των ιδιοκτητών με τον τόπο τους αλλά και ως φόρος τιμής, όπως αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο, «σε ένα σπίτι της οικογένειας που χάθηκε στις φλόγες μιας πυρκαγιάς, πολλά χρόνια πριν».

 

Ο διώροφος κύβος σχεδιάστηκε για να φέρει κοντά μια οικογένεια με τους φίλους της, με φόντο τα πανύψηλα ερυθρόδεντρα, τις βελανιδιές και τους αμπελώνες της κοιλάδας Napa. Tα μεγάλα ψηλά ανοίγματα προσκαλούν το μοναδικό φυσικό τοπίο να εισέλθει μέσα στο σπίτι και η κυρτή στέγη του δίνει χαρακτήρα ορεινού καταφύγιο.

Οι ευθείες γραμμές και το σκούρο κυματοειδές ατσάλι συνδυάζονται με τη ζεστασιά του ανοιχτόχρωμου ξύλου στο εσωτερικό. Η γυάλινη πρόσοψη ύψους εννέα μέτρων θολώνει τα όρια μεταξύ της φύσης και των εσωτερικών χώρων του σπιτιού ∙ το πράσινο «εισβάλλει» με θεαματικό τρόπο στην κατοικία.

«Το Μοunt Veeder Outpost είναι αυτοσυντηρούμενο όπως θα έπρεπε να είναι ένα φυλάκιο» αναφέρει ο αρχιτέκτονας Βrandon Jorgensen. «Βρίσκεται στην άκρη του πολιτισμού όπου δεν υπάρχει γρήγορη ανταπόκριση για βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης -  η επόμενη φωτιά που θα έρθει θα κάψει ότι υπάρχει δίπλα του, αφήνοντας το φυλάκιο ως μοναχικό φρουρό, σε επαγρύπνηση….»