09 Ιουνίου 2022

Ένα εντυπωσιακό, βιώσιμο εργοστάσιο στην καρδιά ενός νορβηγικού δάσους

Oι αρχιτέκτονες του Bjarke Ingels Group ισχυρίζονται ότι το εργοστάσιο που δημιούργησαν για την εταιρία κατασκευής επίπλων Vestre είναι το πιο βιώσιμο του κόσμου.
Oι αρχιτέκτονες του Bjarke Ingels Group ισχυρίζονται ότι το εργοστάσιο που δημιούργησαν για την εταιρία κατασκευής επίπλων Vestre είναι το πιο βιώσιμο του κόσμου.

Μοιάζει σαν να φυτεύτηκε μέσα στο δάσος κι έχει τέσσερεις βραχίονες που συναντιούνται στο κέντρο του κτιρίου από τους οποίους πήρε και το όνομά του: “The Plus”. Η BIG και η Vestre ξεκίνησαν να εργάζονται για το έργο πριν από 18 μήνες και έχουν θέσει τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον στο επίκεντρο όλων των πτυχών του σχεδιασμού και του περιβάλλοντος χώρου. Πρόκειται για μια επένδυση περίπου 31 εκ. δολαρίων – τη μεγαλύτερη στη νορβηγική βιομηχανία επίπλων εδώ και δεκαετίες.

Οι τέσσερεις βραχίονες είναι προορισμένοι για διαφορετικές χρήσεις – το εργοστάσιο χρωμάτων, το εργοστάσιο ξύλου, τον χώρο συναρμολόγησης και την αποθήκη. Όλοι οδηγούν σε μια εσωτερική κεντρική αυλή. Παρά τη θέση του μέσα στο δάσος, το εργοστάσιο δεν περιβάλλεται από φράχτες – είναι, έτσι, σε απόλυτη σύμπνοια με την νορβηγική έννοια του «δικαιώματος στην περιπλάνηση»,  ή “allemannsretten”.

Όσοι το επισκέπτονται, μπορούν να περιηγηθούν στη βεράντα του τελευταίου ορόφου, αλλά και να ενημερωθούν για θέματα όπως η παραγωγή και η ανάκτηση ενέργειας, ο καθαρισμός του νερού, και ο κύκλος ζωής των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Εκεί θα μάθουν ότι η κατανάλωση ενέργειας είναι 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με παρόμοια εργοστάσια και οι εκπομπές αερίων 55% χαμηλότερες. Η οροφή του καλύπτεται από φυσική δασική βλάστηση και φιλοξενεί 900 φωτοβολταϊκά πάνελ που παρέχουν ενέργεια στο κτίριο. Επιπλέον, το εργοστάσιο καθαρίζει και επαναχρησιμοποιεί το 90-95%  του νερού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή.

 «Το Plus είναι ένα εργοστάσιο για τους ανθρώπους! Είναι ένα έργο στο οποίο έχουμε βάλει τεράστια ποσότητα ψυχής και ενέργειας» αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vestre, Stefan Tjust.  «Η παιχνιδιάρικη διάθεση, η δημοκρατία και η βιωσιμότητα βρίσκονται στην καρδιά της εταιρίας Vestre και όλων όσων κάνουν. Στο ξύλινο, πολύχρωμο εργοστάσιό τους στη μέση του νορβηγικού δάσους, η τοπική κοινότητα μπορεί να γνωρίσει τα έπιπλα αλλά και τη φιλοσοφία της» πρoσθέτει ο αρχιτέκτονας της BIG, David Zahle.