Η κρυμμένη ομορφιά των ευρωπαϊκών σούπερ εργοστασίων ανακύκλωσης απορριμμάτων

Η κρυμμένη ομορφιά των ευρωπαϊκών σούπερ εργοστασίων ανακύκλωσης απορριμμάτων

Λένε ότι τα σκουπίδια ενός ανθρώπου είναι ο θησαυρός ενός άλλου ανθρώπου. Για τον φωτογράφο Paul Bulteel, τα μεγαθήρια εργοστάσια ανακύκλωσης της Ευρώπης, προσφέρουν έναν φωτογραφικό πλούτο. Από τη Νικολέτα Μακρή

 Στο νέο βιβλίο του Bulteel, «Cycle & Recycle», ο Βέλγος φωτογράφος ταξίδεψε σε μονάδες ανακύκλωσης σε όλη τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία για να συλλάβει με το φακό του αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «εξωπραγματική αισθητική».

Ο Bulteel υποστηρίζει ότι ήταν πάντα γοητευμένος με τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των αστικών περιβαλλόντων που δημιουργούν, συχνά χωρίς καμία πρόθεση. Για τον ίδιο, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείξουμε το πόσο λάθος οι άνθρωποι έχουν μετατρέψει το περιβάλλον, από την αποκομιδή των απορριμμάτων. Το Βέλγιο έχει ένα απίστευτα αποτελεσματικό πρόγραμμα ανακύκλωσης: Η χώρα ανακυκλώνει το 80% του συνόλου των απορριμμάτων συσκευασίας και το 41% των πλαστικών κάθε χρόνο, σε σύγκριση με το πενιχρό 14% των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Ο Bulteel αποτύπωσε σε όλη της την μεγαλοπρέπεια, την έκταση και το μέγεθος των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αποκομιδής απορριμμάτων. Τεχνολογικοί γίγαντες, ο κάθε ένας με τη δική του συναρπαστική σχεδίαση που σχεδόν κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να δώσει σημασία. Απλά επειδή το αντικείμενο τους είναι τα απεχθή σκουπίδια.

Έτσι άρχισε να τους φωτογραφίζει. Κατά τη διάρκεια των χρόνων, έχει ταξιδέψει σε πάνω από 50 διαφορετικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτυπώνοντας ένα ευρύ φάσμα οικιακών και βιομηχανικών προϊόντων που συλλέγονται και ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται σε αυτά τα εργοστάσια. 

Χαρτί, γυαλί, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, ελαστικά, ακόμη και γύψο και λατέξ- φαίνεται ότι υπάρχει μια μονάδα ανακύκλωσης για όλα όσα πετάμε έξω. Μέσα από το φακό του Bulteel, κάθε εργοστάσιο ανακύκλωσης είναι ένας «εξωγήινος» κόσμος, είτε αποτελείται από θρυμματισμένα βουνά από παστέλ απομεινάρια αυτοκινήτων, είτε από πεπιεσμένους κύβους ροζ και πορτοκαλί σωλήνων, είτε από λόφους ελαστικών. Το βασικό σημείο δεν είναι απλά «να πάρει φωτογραφίες των σκουπιδιών». Αντ `αυτού, υποστηρίζει ο Bulteel, υπάρχει μεγάλη ομορφιά στην ανακύκλωση. 

Οι φωτογραφίες στο Cycle & Recycle είναι σπάνια καταθλιπτικές. Ακόμα και οι πιο αδιάφορες λήψεις έχουν «παφλασμούς» χρωμάτων ή μια ικανοποιητική γεωμετρική καθαρότητα. Οι εικόνες αυτές δεν αναλώνονται στο να καταγγείλουν τη σπατάλη της ανθρωπότητας αλλά αποτυπώνουν  την αποτελεσματικότητα του ανθρώπου όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα κατά μέτωπο.

Σχετικά άρθρα