AD

Mona Lisa | Γιατί θεωρείται ο καλύτερος πίνακας που έγινε ποτέ;

Γιατί από τον Νταλί & τον Άντι Γουόρχολ & από το Μάνο Χατζιδάκι μέχρι τον Νταν Μπράουν και τον κώδικα Ντα Βίντσι, η Mona Lisa υπήρξε η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης;Σαν σήμερα 12 Δεκεμβρίου του 1913, ο διάσημος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Μόνα Λίζα» ανακαλύπτεται στην Φλορεντία, δύο χρόνια αφότου εκλάπη από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

 

 

“”Η απλότητα είναι ο υπέρτατος εκλεπτυσμός.” Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ήταν  3 Νοεμβρίου του 1507, όταν ο σύζυγος της Λίζα Γκεραρντίνι – ένας πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, Φραντσέσκο ντελ Τζοκόντο- μισθώνει τις υπηρεσίες του θρυλικού Λεονάρντο Ντα Βίντσι, για να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του. Ο Ιταλός μετρ, δημιουργεί το χαμόγελο που θα μείνει στην ιστορία. Αυτό της “Μona Lisa”…

Πρόκειται για μια ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονική περίοδο 1503-1519. Αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού κράτους, και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Ο πίνακας (διαστάσεων 77 εκ. × 53 εκ.) απεικονίζει μία καθιστή γυναίκα, τη Λίζα ντελ Τζιοκόντο. Για την αινιγματική έκφραση του προσώπου έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Δεν θεωρείται, λοιπόν, τυχαία το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής.

Η ιστορία πίσω από τον πίνακα: Η Μόνα Λίζα του Leonardo Da Vinci | CultureNow.gr

Η Μόνα Λίζα, θεωρείται ο καλύτερος πίνακας που έγινε ποτέ. Γιατί άραγε;

Μια γυναίκα με καστανά μαλλιά και μάτια, μεγάλο μέτωπο και στρογγυλό σαγόνι. Φορά ένα κομψό πλισέ πέπλο, τα χέρια της ακουμπούν στο μπράτσο της καρέκλας. Βρίσκεται στο μπαλκόνι και κάτω η θέα είναι υπέροχη, γεμάτη δρόμους, ποταμούς, λόφους, κοιλάδες. Εδώ, όμως, υπάρχει ένας γρίφος που βρίσκεται στην έκφραση της συγκεκριμένης γυναίκας. Δεν έχει τυχαία χαρακτηριστεί ως αινιγματική. Είναι κάτι το ανεξιχνίαστο. Οι Ιταλοί έχουν μια λέξη που ερμηνεύει το χαμόγελό της: sfumato. Αυτό σημαίνει πως είναι θολή, ασαφή και όπου φτάνει η φαντασία εικόνα. Όποιος την κοιτάζει δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα συναισθήματά της.  Σαν να υπάρχει μία καλυμμένη ασάφεια. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί ως η καλύτερη απεικόνιση του Θείου. Δεν ξέρεις αν χαμογελάει ή αν είναι θλιμμένη. Αναρωτιέσαι αν είναι θετική απέναντί σου ή σε κοροϊδεύει. Αν κάθεται στο μπαλκόνι της και είναι καταδεκτική ή απόμακρη.Είναι ένα μυστήριο. Ακριβώς όπως ο Θεός. Περιγράφει αυτό που ο άνθρωπος αισθάνεται απέναντι στο Θεό.

Η δυνατή και ακίνητη φυσιογνωμία της Τζοκόντα μας θυμίζει τις εικόνες της Παναγίας όπως τις ζωγράφιζαν οι βυζαντινοί ζωγράφοι και οι Ιταλοί πριμιτίφ συνεχίζοντας μια παράδοση πιο παλιά κι απʼ την αρχαϊκή Δήμητρα ή από τη Μεγάλη Μητέρα των Ρωμαίων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο τελευταίος μεγάλος θρησκευτικός πίνακας που ζωγραφίστηκε”.

Η Μόνα Λίζα στο διάστημα…

Υπό αυτόν τον τίτλο ανακοινώθηκε η επιλογή της NASA να στείλει μέσω λέιζερ σε σεληνιακό δορυφόρο το διάσημο πορτρέτο. Πρόκειται για την πρώτη επίδειξη της νέας δυνατότητας αποστολής δεδομένων μιας εικόνας από τη γη. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω οπτικής τεχνολογίας. Όσο για την απόσταση… Είναι περίπου 384.000 χλμ!

Για τον διάσημο πίνακο της Μόνα Λίζα, όχι μόνο έχουν γραφτεί πολλά, αλλά έχουν δοθεί και διάφορες εκδοχές…

Marcel Duchamp’s LHOOQ – Mona Lisa with added moustache and beard – has sold for €632,500.

Στα 1919 ο ζωγράφος Μαρσέλ Ντισάν, σε μια καρτ ποστάλ του έργου ζωγραφίζει πάνω από τα χείλη της ένα μουστάκι. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εκφρασμένη εμμονή για Μόνα Λίζα. Renaissance Man Mona Lisa 30 ¼” x 21” - ppt download

Στα 1953 ο Σαλβατόρ Νταλί με τη βοήθεια του φωτογράφου Φ. Χάλσμαν και του φωτομοντάζ, δίνει στη Μόνα Λίζα στην το δικό του βλέμμα, το τσιγκελωτό του μουστάκι και τα χέρια του, να κρατούν δολάρια.

Warhol, Andy. Colored Mona Lisa. | Download Scientific Diagram

Στα 1963 ο Αντι Γουόρχολ φιλοτεχνεί τον πίνακα “Thirty are better than one” που παρουσιάζει 30 φωτογραφίες της Μόνα Λίζα τοποθετημένες σε άναρχη σειρά.

Το 1971 ο Ρικ Μεγέροβιτς μεταμφιέζει την Τζοκόντα σε… γορίλα…

Το 1972 ο καρτουνίστας Τζωρτζ Πίτσαρντ ζωγραφίζει τη Μόνα Λίζα με σκουλαρίκι και τσιγάρο στα χείλη.

Το 1992 ο επίσης καρτουνίστας, Στιβ Μπεστ, παρουσιάζει τη Μόνα Λίζα να συγκρατεί το χαμόγελό της.

Το 2003 o ζωγράφος Aρτους Πίξελ, με το έργο του “Viva Mona Lisa”, παρουσιάζει 1001 διαφορετικές Mόνα Λίζα.

Mona Lisa Overdrive (Compact Disc) | Green Apple Books

Τέλος, ο Oυίλιαμ Γκίμπσον δίνει το όνομά της σε μια πόρνη του κυβερνοχώρου.

Η υπερέκθεση της Μόνα Λίζα είναι σχεδόν παραληρηματική και έχει οδηγήσει το σπουδαίο αυτό έργο στον ευτελισμό.Όπως όλα δείχνουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν, το αινιγματικό πρόσωπό της θα μας συντροφεύει… Ακόμα και στο μπεστ-σέλερ βιβλίο του Νταν Μπράουν “Kώδικας Nτα Bίντσι”…

 Η Μόνα Λίζα δεν έγινε τυχαία και “μουσική”…

Όταν την τραγουδά ο Nat King Cole λίγο πριν τα μέσα του ʽ60.

IFrame

 Όταν το 1965 ο Mάνος Xατζιδάκις βρίσκεται στην Aμερική και μαγεύεται από την αινιγματική γοητεία της Nέας Yόρκης. Στα μάτια του φαντάζει σαν μια απόμακρη αλλά και γοητευτική συγχρόνως γυναίκα. Όπως ακριβώς η Mόνα Λίζα. Και δημιουργεί έναν από τους πιο μελωδικούς του δίσκους: “Tο χαμόγελο της Tζοκόντα”.

IFrame

Όταν οι Modern Talking τραγουδούν τη Mona Lisa…

IFrame

Oι Panic με τη Mona Lisa…

IFrame

H Britney Spears με τη Mona Lisa…

 

IFrame

O Mango με τη Mona Lisa…

 

IFrame

“Η ζωγραφική που ικανοποιεί την όραση, είναι πιο ευγενική από τη μουσική που δεν ικανοποιεί παρά μόνο το αυτί. Η μουσική που χάνεται όπως γεννιέται, δεν είναι ίση με τη ζωγραφική που στεροποιείται και γίνεται αθάνατη.” γράφει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Εμείς δεν έχουμε παρά να συμπληρώσουμε ότι η ζωγραφική του εκπέμπει τέτοια αρμονία, που καταλήγει να είναι, ίσως, η πιο όμορφη μελωδία…

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανικός σε πτήση που κόπηκε το ρεύμα κατά την απογείωση – Οι επιβάτες έκλαιγαν και δεν μπορούσαν να ανασάνουν

Τον πανικό βιώσαν οι επιβάτες μιας πτήσης της AirAsia την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της απογείωσης από αεροδρόμιο της Αυστραλίας, αφού το αεροπλάνο έχασε την ισχύ του πριν προλάβει να πετάξει.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οκλαχόμα | Πατέρας σκότωσε τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους – Πώς επιβίωσε το 4ο παιδί

Ένας άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του και τα τρία από τα παιδιά τους σε ένα πρωτοφανές περιστατικό, μέσα στο σπίτι τους στην Οκλαχόμα και μετά αυτοκτόνησε, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Ο μόνος επιζών είναι ο 10χρονος γιος που κοιμόταν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της Οκλαχόμα Σίτι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 10χρονος κάλεσε στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα το πρωί και είπε ότι «όλοι μέσα στο σπίτι φαίνονται νεκροί», όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου από την Αστυνομία την Τρίτη (23/04).
Σύμφωνα με το abc NEWS ο 42χρονος, Jonathon Candy, «ενεπλάκη σε καβγά» με την 39χρονη σύζυγό του, Lindsay Candy, και στη συνέχεια την πυροβόλησε πολλές φορές.

Ακολούθως, ο Jonathon Candy πυροβόλησε και σκότωσε τρία από τα παιδιά τους: τον 18χρονο Dylan, τον 14χρονο Ethan και τον 12χρονο Lucas. «Τα παιδιά κυνηγήθηκαν», είπαν οι αστυνομικοί στη συνέντευξη.

Ένας άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του και τα τρία από τα παιδιά τους σε ένα πρωτοφανές περιστατικό, μέσα στο σπίτι τους στην Οκλαχόμα και μετά αυτοκτόνησε, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μπεγκόνια Γκόμεθ | Η γυναίκα που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Μετά την έναρξη έρευνας εις βάρος της συζύγου του, ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις δραστηριότητές του μέχρι τη Δευτέρα – Τι καταγγέλλει η ένωση «Καθαρά Χέρια»

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

H πρώτη εμφάνιση του Νικόλαου μετά τον χωρισμό με την Τατιάνα Μπλάτνικ

Την πρώτη του εμφάνιση έκανε ο Νικόλαος, μετά τη δημοσιοποίηση του χωρισμού του από την Τατιάνα Μπλάτνικ. Ο Νικόλαος Γλυξμπουργκ συμμετείχε στον 16ο διάπλου της Axion Hellas,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >