28 Ιουλίου 2022

Hotel Marcel προς τιμήν του αρχιτέκτονα Marcel Breuer

Με 165 δωμάτια και επωνυμία «Hotel Marcel» προς τιμήν του αρχικού αρχιτέκτονα, το ξενοδοχείο έχει αρχίσει να δέχεται επισκέπτες από τον περασμένο Μάιο.
Με 165 δωμάτια και επωνυμία «Hotel Marcel» προς τιμήν του αρχικού αρχιτέκτονα, το ξενοδοχείο έχει αρχίσει να δέχεται επισκέπτες από τον περασμένο Μάιο.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Becker + Becker μετέτρεψε ένα μπρουταλιστικό κτήριο της δεκαετίας του 1970 στο Νιου Χέιβεν που είχε σχεδιάσει ο Ουγγρο-Αμερικανός αρχιτέκτονας Marcel Breuer σε ξενοδοχείο· είναι το πρώτο ξενοδοχείο στις ΗΠΑ με διαπίστευση Passive Hotel.

Το με έδρα την Πολιτεία του Κονέκτικατ γραφείο, το οποίο είχε αγοράσει το κτήριο από την IKEA το 2019, διατήρησε την πρόσοψη και ανακαίνισε τα εσωτερικά.

Με 165 δωμάτια και επωνυμία «Hotel Marcel» προς τιμήν του αρχικού αρχιτέκτονα, το ξενοδοχείο έχει αρχίσει να δέχεται επισκέπτες από τον περασμένο Μάιο.

Ο Breuer ήταν ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα και το 1968 του απονεμήθηκε το AIA Gold Medal. Όντας μαιτρ του Μπαουχάους, διέφυγε στο Λονδίνο καθώς η δύναμη των Ναζί ενισχυόταν στη Γερμανία και στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου σχεδίασε πάνω από 100 κτήρια μεταξύ των οποίων και το Whitney Museum of American Art της Νέας Υόρκης. Το κτήριο, το οποίο είναι σήμερα ξενοδοχείο, ολοκληρώθηκε το 1970 ως γραφεία της Armstrong Rubber Company· το 1988 στέγασε τα κεντρικά της Pirelli για τη Βόρεια Αμερική· παρέμεινε άδειο έως το 2003 οπότε και το αγόρασε ο σουηδικός κολοσσός επίπλων IKEA.

Το 2000 χαρακτηρίστηκε προστατευόμενο μνημείο και το γραφείο Becker + Becker εγκαινίασε πριν τρία χρόνια εργασίες ανακαίνισης αφαιρώντας τον αμίαντο και επισκευάζοντας την πρόσοψή του.

Διατήρησε τη χαρακτηριστική μορφή του αρχικού σχεδίου του Marcel Breuer: μια ευρεία δομή με ένα κενό στο μέσον στηριζόμενη σε κολώνες κατά τρόπον που οι άνω όροφοι και οι κάτω όροφοι είναι χωρισμένοι σε δύο τμήματα.

Εξωτερικά, η δομή μοιάζει όπως τη σχεδίασε ο Breuer εκτός από ένα τμήμα του κτηρίου που κατεδάφισε η IKEA για να δημιουργήσει πάρκινγκ