16 Μαρτίου 2022

Το Pingtan Book House, μια βιβλιοθήκη στην επαρχία της Κίνας που "λάμπει"

Στο χωριό Πινγκτάν στην Κίνα, το Condition_Lab, ένα ερευνητικό εργαστήριο ντιζάιν στη σχολή αρχιτεκτονικής CUHK, ολοκλήρωσε ένα Σπίτι των Βιβλίων που ανταυγάζει φως.
Στο χωριό Πινγκτάν στην Κίνα, το Condition_Lab, ένα ερευνητικό εργαστήριο ντιζάιν στη σχολή αρχιτεκτονικής CUHK, ολοκλήρωσε ένα Σπίτι των Βιβλίων που ανταυγάζει φως.

Το Pingtan Book House σχηματίζεται ως μια «σκάλα που αενάως κάνει λούπα», ενθυλακωμένη σε μια διάφανη μέσα σε σχάρα πρόσοψη.

«Η σκάλα δεν έχει κάποιον προορισμό· ο προορισμός είναι η ίδια» τονίζουν οι αρχιτέκτονες. Ανεβαίνοντας την σκάλα, οι επισκέπτες διασχίζουν μια δομή από ξύλο, η οποία έχει ενσωματωμένα ράφια βιβλίων στους τοίχους.

Λόγος για το πρότζεκτ ήταν η ανησυχία για το ότι εξανεμίστηκε ο παραδοσιακός αστικός ιστός του χωριού Πινγκτάν σε όφελος των κατασκευών με τσιμέντο.

Η ομάδα αρχιτεκτόνων θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής σε παράδοση αιώνων, που ήθελε να κατασκευάζονται τα χωριά εξ ολοκλήρου με ξύλο κινεζικής ελάτης. Παρουσίασαν το Pingtan Book House ως μια δομή από ξύλο που να διατηρεί το αρχιτεκτονικό DNA της περιοχής, επιζητώντας να γεννήσουν ένα συναίσθημα θαυμασμού για την κληρονομιά της.

Η βιβλιοθήκη είναι ένα είδος «ζωντανής κληρονομιάς» που θα επανασυνδέει και θα εμπνέει τους επισκέπτες - ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά - επιτρέποντάς τους να εκτιμήσουν την κληρονομιά τους μέσω απευθείας ενασχόλησης.

Συνεργάστηκαν στενά με ντόπιους ξυλουργούς και σπουδαστές της σχολής αρχιτεκτονικής.

«“ Τοπικό”, “ αργοί ρυθμοί” και “ ακούω” είναι τα γνωρίσματα-κλειδιά πίσω από το πρότζεκτ. Χωρίς αυτά, η βιβλιοθήκη δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει. Μέσω συμμετοχικής διαδικασίας, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των κατοίκων και της διεύθυνσης του σχολείου, κάτι το οποίο μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό αφήγημα που μας βοήθησε επίσης να βρούμε δωρητές οι οποίοι τελικά επιχορήγησαν το πρότζεκτ» είπαν από το Condition_Lab.

Το Pingtan Book House είναι η δεύτερη βιβλιοθήκη που σχεδίασε και υλοποίησε στην περιοχή η ομάδα αρχιτεκτόνων· η πρώτη, το «Gaobu Book House», βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων και είναι τρόπον τινά «η μεγαλύτερη αδελφή» σε αυτή τη νέα ομάδα αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων.